Televízna relácia Autosalón sa v premiére vysiela každú nedeľu na STV1 o 9:40
s reprízami v utorok o 17:30 na STV2, v stredu o 5:30 na STV1 a v sobotu o 10:50 na STV2
Hyundai Kona
 
 
Aktuálna súťažná otázka
 
Môže mať Nissan X Trail len so spaľovacím motorom pohon všetkých kolies?
 
A: Áno

B: Nie

 
 
 
Zobraziť iba značku:

22 rokov po premiére prvého modelu FABIA uvádza spoločnosť ŠKODA AUTO na trh štvrtú generáciu tohto obľúbeného modelového radu. Po prvý raz je skonštruovaný na modulárnej platforme MQB A0 koncernu Volkswagen a poskytuje najveľkorysejší priestor vo svojej triede, vyšší komfort a mnoho nových asistenčných systémov. Nová FABIA sa môže pochváliť aj tradičnými prednosťami automobilov ŠKODA, medzi ktoré patrí presvedčivý pomer ceny a úžitkovej hodnoty, vysoká funkčnosť a mnoho prvkov Simply Clever.

ŠKODA FABIA je po prvý raz skonštruovaná na modulárnej platforme MQB A0 koncernu Volkswagen, ktorá umožňuje vytvoriť väčší vnútorný priestor. FABIA značne narástla a dĺžkou 4 108 mm po prvý raz prekonáva symbolickú hranicu štyroch metrov. Objem batožinového priestoru, ktorý bol už doteraz najväčší vo svojej triede, sa zväčšil o ďalších 50 litrov, a to z 330 litrov na 380 litrov. Vďaka platforme MQB A0 je nová FABIA vybavená mnohými asistenčnými systémami, ktoré doteraz ponúkali hlavne automobily vyšších tried. Spoločne s vyššou torznou pevnosťou karosérie tak FABIA prináša vysokú úroveň aktívnej a pasívnej bezpečnosti.

Emocionálny vzhľad, najlepšia aerodynamika vo svojej triede a dojazd vyše 900 km

Nová FABIA zaujme emocionálnym vzhľadom a sebavedomými proporciami. Športový vzhľad zvýrazňujú ostro rezané svetlomety a zadné svetlá s modernou LED technikou, ktoré zdobia kryštalické prvky. V interiéri s novým dizajnom upúta pozornosť symetrický prístrojový panel so samostatne stojacou centrálnou obrazovkou, horizontálne dekoračné lišty a voliteľný digitálny združený prístroj. Pri uvedení na trh budú k dispozícii verzie vybavenia Ambition a Style. Neskôr ich doplní športová verzia MONTE CARLO. Štyri benzínové motory aktuálnej generácie Evo koncernu Volkswagen pokrývajú výkonové spektrum od 48 kW (65 k) do 110 kW (150 k). Vďaka najlepšej aerodynamike vo svojej triede má FABIA koeficient odporu vzduchu cx 0,28. V kombinácii
s 50-litrovou nádržou na želanie je dojazd vyše 900 km v režime WLTP. Premiéru v automobile značky ŠKODA má päť nových prvkov Simply Clever.

Exteriér: Emocionálny vzhľad a nové proporcie

 

Skulpturálne tvary, napríklad na kapote motora, dynamické proporcie, moderné svetlá, ktoré využívajú technológiu LED, ako aj kryštalické prvky typické pre automobily ŠKODA – to všetko dodáva novej generácii emocionálny vzhľad. Malá dizajnová novinka sa nachádza na predných dverách, kde línie karosérie naznačujú charakteristický trojuholníkový motív českej vlajky. Ostro rezané svetlomety, ktoré štandardne využívajú technológiu LED, siahajú až po masku chladiča. Verzia full LED má intenzívnejšie tlmené a diaľkové svetlo, ako aj prisvetľovanie v zákrutách pri odbočovaní. Na želanie sa montujú zadné svetlá FULL LED.

 

Väčšia zvonka, priestrannejšia znútra

Oproti predchádzajúcim generáciám model ŠKODA FABIA narástol vo všetkých smeroch. Dĺžkou 4 108 mm teraz FABIA po prvý raz prekonáva hranicu štyroch metrov. Pritom hmotnosť sa podarilo udržať takmer na úrovni predchádzajúcej generácie. Oproti predchodcovi je dĺžka väčšia o 111 mm a rázvor vzrástol o 94 mm na 2 564 mm. Automobil je teraz aj o 48 mm širší – celková šírka je 1 780 mm. Zväčšenie vonkajších rozmerov sa premietlo aj do zväčšenia vnútorného priestoru. Objem najväčšieho batožinového priestoru vo svojej triede, ktorý mala už predchádzajúca generácia, ďalej vzrástol o 50 litrov na 380 litrov. Po sklopení operadiel zadných sedadiel maximálny objem dosahuje 1 190 litrov.

 

Aerodynamika: FABIA má najmenší koeficient aerodynamického odporu vo svojej triede c0,28

Pri novej generácii modelu ŠKODA FABIA sa podarilo znížiť hodnotu koeficientu aerodynamického odporu cx z 0,32 predchádzajúcej generácie na 0,28. FABIA sa tak pýši najlepšou hodnotou vo svojej triede. Vývoj aerodynamiky prebiehal z veľkej časti pomocou simulácií metódou výpočtovej dynamiky tekutín (CFD – Computational Fluid Dynamics). Za tri a pol roka vývoja konštruktéri spoločnosti ŠKODA AUTO uskutočnili vyše 3 000 výpočtov simulácií prúdenia.

 

Žalúzie chladiča ušetria pri rýchlosti 120 km/h až 0,2 l/100 km

Dôležitým prvkom aerodynamiky sú inovatívne žalúzie chladiča umiestnené v spodnom otvore na vstup vzduchu v prednom nárazníku. ŠKODA FABIA je prvým modelom vo svojej triede, ktorý používa takýto prvok. Ak systém vyhodnotí, že chladenie nie je potrebné, lamely sa samé privrú, čím sa zlepší aerodynamika. Pri konštantnej rýchlosti 120 km/h vďaka tomu dochádza k úspore paliva až o 0,2 l/100 km. FABIA tak vypúšťa o 5 g/km CO2 menej. Pri úplne otvorených žalúziách prúdi do motorového priestoru maximálne množstvo vzduchu, čo umožňuje intenzívne chladenie počas krátkych zastávok.

 

Zníženie úplavu na zadnej časti a po prvý raz v ponuke aerodynamické kolesá

Približne tretinu celkového odporu vzduchu spôsobuje tzv. úplav na zadnej časti karosérie, teda vírenie vzduchu. Nová ŠKODA FABIA má väčší spojler na dverách batožinového priestoru a bočné finlety, ktoré zlepšujú prúdenie vzduchu na zadnej časti karosérie. Aerodynamické kryty vonkajších spätných zrkadiel znižujú odpor vzduchu a usmerňujú jeho prúdenie k zadnej časti. Na prednej časti karosérie otvory v prednom nárazníku vytvárajú tzv. vzduchové clony Air Curtain, ktoré usmerňujú prúdenie vzduchu okolo kolies. Pretože samotné kolesá vytvárajú približne 25 % odporu vzduchu, ŠKODA FABIA môže byť po prvý raz vybavená kolesami s aerodynamickými plastovými krytmi. Tie sú kompatibilné s diskami Proxima a Procyon. Veľkú časť podvozka teraz pokrýva 12 krytov namiesto doterajších troch, a to najmä v oblasti motorového priestoru a náprav, ktoré sú dôležité pre aerodynamiku.

 

Zníženie hluku v kabíne pomocou aeroakustickej simulácie

Pri vývoji novej generácie modelu FABIA využila spoločnosť ŠKODA AUTO na zníženie aerodynamického hluku po prvý raz aj novú metódu aeroakustickej simulácie. Pomocou výpočtov založených na simuláciách metódou výpočtovej dynamiky tekutín je možné detekovať turbulencie vzduchu, miesta, kde sa odtŕha vzduch od karosérie a vibrácie na bočných oknách, ktoré spôsobujú pískanie a zvýšený hluk v kabíne automobilu. Zdroje hluku je tak možné lokalizovať a odstrániť, napríklad novým nastavením polohy vonkajších spätných zrkadiel.

 

Nové farby a kolesá priemeru až 18"

Pre nový model FABIA je na výber 9 farieb karosérie, medzi ktoré patria aj nové metalizované odtiene oranžová Phoenix a šedá Graphite. Odtiene šedá Graphite a čierna Magic sa dajú použiť aj ako kontrastné farby pre strechu. Ponuka kolies zahŕňa 15" disky z oceľového plechu a 9 rozličných diskov z ľahkej zliatiny formátu od 15" do 18". Špičkovú alternatívu predstavujú voliteľné čierne leštené 18" disky z ľahkej zliatiny Libra.

 

Interiér: Veľkorysejší priestor, vyšší komfort, veľké displeje

 

Nová ŠKODA FABIA poskytuje vďaka rázvoru predĺženému o 94 mm oproti predchádzajúcej generácii ešte viac miesta v kabíne, predovšetkým pre cestujúcich na zadných sedadlách. Svojím rázvorom 2 564 mm FABIA dokonca prekonáva prvú generáciu modelu OCTAVIA z roku 1996, ktorá mala rázvor 2 512 mm. Nová FABIA bude pri uvedení na trh dostupná v dvoch tradičných verziách vybavenia Ambition a Style. Pocit priestrannosti ďalej umocňuje nový dizajn interiéru. Šírku interiéru zvýrazňuje symetrická prístrojová doska so samostatne stojacou centrálnou obrazovkou a horizontálne dekoračné lišty v piatich rozličných farbách podľa verzie vybavenia. Predná časť prístrojovej dosky je čalúnená látkou s kontrastnými švíkmi. Nový dizajn zvýrazňujú veľké okrúhle bočné výduchy ventilácie s chromovanými rámikmi a nové chrómované vnútorné kľučky dverí.

 

Nové farby, ambientné osvetlenie a komfortné prvky známe z automobilov vyššej triedy

Nové farby prinášajú do interiéru modelu FABIA kontrastné švíky a dekoračné lišty medenej a šedej farby. Nové ambientné osvetlenie z LED, ktoré je štandardným prvkom verzie vybavenia Style, osvetľuje dekoračnú lištu na prístrojovej doske červenou a bielou farbou. Súčasťou ambientného osvetlenia je aj LED osvetlenie stredovej konzoly vpredu, vnútorných kľučiek predných dverí a LED lampičky na čítanie vpredu a vzadu. Dizajn interiéru dotvárajú nové volanty. Kožený multifunkčný volant a trojramenný športový multifunkčný volant s pádlami pre vozidlá vybavené prevodovkou DSG sú prvkami vybavenia na želanie, rovnako ako vyhrievaný volant a vyhrievané čelné sklo, ktoré zaručuje dobrý výhľad a vysokú úroveň bezpečnosti v zimných mesiacoch. Obidva tieto prvky sú v modelovom rade FABIA k dispozícii po prvý raz – tieto komfortné prvky boli doteraz vyhradené najmä automobilom vyšších tried.

 

AUTOSALÓN

HYUNDAI TUCSON N-LINE 1.6 CRDi

Zobraziť video

VOLKSWAGEN TAIGO

Zobraziť video

SUZUKI S CROSS 1.4 HYBRID

Zobraziť video

ALFA ROMEO TONALE

Zobraziť video

TOYOTA AYGO X

Zobraziť video

RENAULT ARKANA TCe 140 EDC

Zobraziť video

PEUGEOT 308 SW 1.5 HDi HD

Zobraziť video

TOYOTA CAMRY

Zobraziť video

RENAULT TRAFIC SPACECLASS

Zobraziť video

AUDI Q8 60 TFSI e

Zobraziť video

ŠKODA ENYAQ COUPE

Zobraziť video

KIA PROCEED 1.6 T-GDi GT

Zobraziť video

AUDI SQ8 TFSI

Zobraziť video

KIA SPORTAGE 1.6 T GDi HEV

Zobraziť video

ŠKODA FABIA 1.0 TSI

Zobraziť video

AUDI SQ5 SPORTBACK 3.0 TDI

Zobraziť video
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 4TV, s.r.o. 2010, Všetky práva vyhradené!
Akékoľvek kopírovanie a rozširovanie textov a fotografií, alebo ich častí je povolené len s písomným súhlasom prevádzkovateľa.

Webhosting a registrácia domén