Televízna relácia Autosalón sa v premiére vysiela každú nedeľu na STV1 o 9:40
s reprízami v utorok o 17:30 na STV2, v stredu o 5:30 na STV1 a v sobotu o 10:50 na STV2
Hyundai Kona
 
 
Aktuálna súťažná otázka
 
Môže mať Nissan X Trail len so spaľovacím motorom pohon všetkých kolies?
 
A: Áno

B: Nie

 
 
 
Zobraziť iba značku:

Sorento je naozaj impozantný kus automobilu. V pamäti máme prvú generáciu, ktorá oslovila všetkých tých, ktorí túžili jazdiť na čomsi čo v tom čase pripomínalo populárne „Emelo“ (rozumej MB ML), no nesmelo to stáť až toľko korún. Impozantné SUV prišlo v už tretej generácií, s ktorou si prinieslo nielen nové farby a svetelnú optiku, ale aj veľmi dobrú 8-stupňovú automatickú prevodovku...

Časy, keď Sorento stálo menej ako prémiové značky sú nenávratne preč. No zvýšenie jeho ceny je oprávnené, pretože dnes je to auto s rovnocennou technikou a vybavením akú má konkurencia z prémiového segmentu.

Tretia generácia je výrazne iná aj exteriérom. Upúta výraznou maskou chladiča, novými nárazníkmi. Najviac však zaujme osvetlením, ktorého je plné svetelných diód. A tak je LED technológia nielen vpredu, ale aj vzadu. Na svietidlách sa nám páčil ich výrazný 3D efekt. Paket GT line pridáva ku karosérii zaujímavé hmlovky, nástupné prahy, dvojitú koncovku výfuku a zadný spojler. A samozrejme – ako pravé GT – aj: výrazné červené brzdové strmene.

Sedenie vo vnútri je mimoriadne komfortné – nečudo, veď vozidlo svoje veľkolepé rozmery nijako neskrýva. Na rozdiel od niekoľkých konkurentov je aj na druhom rade sedadiel bohatý priestor v oblasti ramien a nad hlavou, ale aj pred kolenami. Zaujímavosťou pre nás bolo samostatné ovládanie sedadla spolujazdca, ktorý sedí vpredu. Ak má pasažier sediaci za ním pocit, že ho priveľmi obmedzuje, tak jeho sedadlo a sklon operadla môže upraviť tlačidlami, ktoré sú pre neho k dispozícii v ľavej časti operadla. A k úplnému pohodliu posádky sediacej vzadu prispievajú aj bočné roletky, ktoré ju chránia nielen pred slnkom, ale aj pred zvedavými pohľadmi okoloidúcich.

Na sedadle vodiča sme si ihneď uvedomili, že prvá generácia modelu mizne nenávratne v dejinách. Ovládacie prvky sú už ergonomicky prispôsobené európskej postave. Samozrejmými vo vybavení vozidla sú už aj prvky pre pripojenie prenosnej elektroniky a multimediálny systém podporovaný nielen priamym pripojením na internet, ale aj  špičkovými reproduktormi harmann-kardon. Tých je vo vozidle až desať, a tak si audio nadšenci prídu na svoje..

Ocenili sme aj nový – štvorramenný – volant a manuálne ovládacie prvky na strednej časti prístrojového panela. Vďaka veľkej karosérii dostali príležitosť i veľké okná, a tak je z vozidla výborný výhľad do všetkých strán. Ak by však vodičovi nestačil má pri jazde v zložitejších podmienkach k dispozícii a pohľad viacerých kamier.

Časy, keď malo Sorento pod podlahou robustnú rámovú konštrukciu sú nenávratne preč. Nakoniec dnes už by bola zbytočná. Jazda v ozajstnom teréne vyžaduje zvláštne povolenia a drahšie SUV sa presúvajú hlavne po cestách. Sorento má už „iba“ samonosnú karosériu. To však neprekáža, pretože jej hlavné časti sú vyrobené z vysokopevnej ocele, a tak ani pri razantných manévroch sa karoséria neprejavuje sklonmi ku „krúteniu“.

Pod kapotou zostal známy naftový agregát 2,2 s výkonom 200 koní. Ten je tentoraz spriahnutý s 8-stupňovou automatickou prevodovkou, ktorá vznikla priamo v dielni Kia. Práve ju musíme po týždňovom teste najviac vychváliť. Radí veľmi kultivovane, no dokáže akceptovať aj výrazne športový štýl jazdy, ktorému sa bleskurýchlo prispôsobuje.

Vodič má na výber štyri jazdné režimy. Eco, Smart, Comfort a Sport. V móde Sport vozidlo výrazne mení svoj charakter. Reaguje ochotnejšie na plynový pedál a motor drží vo vyšších otáčkach. Nám sa však najviac páčil režim Comfort. V ňom sa vozidlo správalo naozaj veľmi kultivovane a poskytovalo posádke pocit cestovania v luxuse vyššej kategórie.

Jazda s vozidlom, ktoré nepatrí k tým najmenším je aj v zákrutách prekvapujúco bezpečná. Podvozok je naladený tak, aby takmer nereagoval na bežné priečne nerovnosti a tlmenie je vyladené na takú úroveň aby sa karoséria ani v ostrých zákrutách priveľmi nenakláňala. Vpredu je systém McPherson, vzadu viacprvkové zavesenie. Auto primárne poháňa predná náprava, zadná sa automaticky pripája pri strate adhézie. K dispozícii je aj elektronická medzinápravová uzávierka, ktorá umožňuje bezproblémovú jazdu aj po nespevnenom povrchu.

K priaznivému pocitu z týždňového testovania prispela však najviac hodnota priemernej spotreby. Vďaka výnimočnému 8-stupňovému automatu, (ktorému sa najviac - spoločne s nami páči režim Comfort), sa nám darilo jazdiť v zmiešaných podmienkach so spotrebou 6,9 - 8,3 litra na 100 kilometrov.

Pozn.: viac fotografií nájdete v rubrike testy na www.stellacentrum.sk.

Foto a text: www.stellacentrum.sk

 

PLUSY

+ sebavedomý exteriér

+ kvalita spracovania interiéru

+ vnútorný priestor

+ naladenie a komfort podvozka v teréne

+ spotreba

+ batožinový priestor v rovine aj po sklopení zadného radu sedadiel

+ plnohodnotné rezervné koleso

 

 

MÍNUSY

- mierne výraznejší zvukový prejav studeného motora

 

 

 

Technické údaje:

Motor

4-valcový 16 ventilov, naftový

 

Zdvihový objem (cm3)
2199


Výkon (kW/k/ot/min)
147/200/3800


Krútiaci moment (Nm/ot/min)

450/1750


Pohon

štyroch kolies
 

Prevodovka

8-stupňová automatická
 

Zrýchlenie 0-100 km/h (s)
9,4

 

Maximálna rýchlosť (km/h)
205

 

Spotreba podľa výrobcu (mesto/mimo/kombinovaná l/100 km)
6,2/8,3


Dĺžka x šírka x výška (mm)
4800 x 1890 x 1690


Rázvor (mm)
2780


Objem batožinového priestoru (l)
605/1662

 

Objem palivovej nádrže (l)

71
 

Brzdy vpredu/vzadu
kotúčové

 

Celková hmotnosť (kg)

2032

 

Cena vozidla od (€)

33 390

 

Cena testovaného vozidla (€)

46 690
 

 

AUTOSALÓN

JEEP AVENGER

Zobraziť video

ŠKODA OCTAVIA RS 2.0 TSI

Zobraziť video

SSANGYONG TORRES

Zobraziť video

TOYOTA bZ4X PRESTIGE SAFETY FWD 2x4

Zobraziť video

HYUNDAI STARIA LUXURY

Zobraziť video

ALFA ROMEO STELVIO 2.0 T Q4

Zobraziť video

VW ID. BUZZ PRO

Zobraziť video

TOYOTA HILUX GR SPORT

Zobraziť video

ALFA ROMEO GIULIA 2.2 TURBO DIESEL

Zobraziť video

DACIA DUSTER EXTREME

Zobraziť video

TOYOTA RAV 4 GR SPORT

Zobraziť video

MITSUBISHI ASX 1.6 HEV

Zobraziť video

KIA EV6 GT

Zobraziť video

SSANGYONG MUSSO GRAND 2.2 e-XDI

Zobraziť video

JEEP COMPASS 4xe

Zobraziť video

VOLVO XC40

Zobraziť video
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 4TV, s.r.o. 2010, Všetky práva vyhradené!
Akékoľvek kopírovanie a rozširovanie textov a fotografií, alebo ich častí je povolené len s písomným súhlasom prevádzkovateľa.

Webhosting a registrácia domén