Televízna relácia Autosalón sa v premiére vysiela každú nedeľu na STV1 o 9:40
s reprízami v utorok o 17:30 na STV2, v stredu o 5:30 na STV1 a v sobotu o 10:50 na STV2
Hyundai Kona
 
 
Aktuálna súťažná otázka
 
Môže mať Nissan X Trail len so spaľovacím motorom pohon všetkých kolies?
 
A: Áno

B: Nie

 
 
 

Na premiérovú VC Indie sa prišiel pozrieť aj pes

Automagazín - Formula

28.10.2011
Úvodný tréning vyhral Brit Hamilton

Najrýchlejším časom sa prezentoval v piatkovom prvom meranom tréningu pred víkendovou Veľkou cenou Indie formuly 1 Brit Lewis Hamilton na McLarene.

Druhý bol už istý majster sveta Sebastian Vettel z Nemecka jazdiaci na Red Bulle, tretiu pozíciu obsadil jeho tímový kolega Austrálčan Mark Webber.

Veľká cena Indie - I. tréning - výsledky:
1. Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren-Mercedes 1:26,836 min, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull-Renault +0,580 s, 3. Mark Webber (Aus.) Red Bull-Renault +0,592, 4. Jenson Button (V. Brit.) McLaren-Mercedes +1,558, 5. Michael Schumacher Mercedes +1,695, 6. Nico Rosberg (obaja Nem.) Mercedes +1,706, 7. Felipe Massa (Braz.) Ferrari +1,808, 8. Adrian Sutil (Nem.) Force India-Mercedes +1,869, 9. Sébastien Buemi (Švaj.) STR-Ferrar) + 2,383, 10. Kamui Kobajaši (Jap.) Sauber-Ferrari +2,519.BOMBAJ 28. októbra (WEBNOVINY) - Na úvodný tréning účastníkov motoristického seriálu formuly 1 v rámci premiérovej účasti v Indii neboli zvedaví len dvojnohí fanúšikovia tohto športu.

Spomenuté jazdy museli organizátori oproti plánu pozmeniť pre vbehnutie psa na trať. Podľa komentátora BBC Teda Kravitza nejde o prvý takýto incident.

O „chlpáča“ sa osobne postaral staronový šampión Sebastian Vettel. Po krátkom prerušení tréning pokračoval, najrýchlejší bol v ňom pilot McLarenu Lewis Hamilton pred Vettelom a Markom Webberom.


Indický tím bez Indov

V seriáli majstrovstiev sveta formuly 1 sa síce už o titule i Pohári konštruktérov, ktoré obhájili Sebastian Vettel a Red Bull rozhodlo, svet rýchlych kolies však naďalej láka. Pozornosť priťahuje už nasledujúci súťažný víkend, keď je premiérovo na programe Veľká cena Indie.

Sedemnáste preteky sezóny sa uskutočnia na novom okruhu Buddh v Greater Noide, neďaleko metropoly krajiny Naí Dillí.

Domovskou bude nadchádzajúca GP pre tím Force India, ktorého jazdci by chceli vybojovať bodované umiestnenia.

Paradoxne, Force India je britský tím, ktorý nemá žiadneho indického jazdca či mechanika. Okruh postavili za 400 miliónov dolárov a po chaotických prípravách vlaňajších Hier Commonwealthu aspoň trocha vylepšil krajine a jej vláde pošramotenú reputáciu.

"Tento súťažný víkend je pre našu krajinu veľkým a ja som na to patrične hrdý. Je to veľký krok pre indický motošport i šport všeobecne v našej krajine. Pozeráme sa na toto podujatie s veľkou nádejou," povedal indický milionár a majiteľ Force India Vijay Mallya a dodal: "Tieto preteky sú pre nás veľmi vážne, budeme sa čo najviac snažiť. Budem si všetko poriadne užívať. Verím, že naštartujeme veľkú tradíciu formuly 1 v Indii."


Nemec Vettel siaha na rekord

Na štarte nebude chýbať v monoposte Hispania Ind Narain Karthikeyan, pilot Lotus Renault Karun Chandhok dostane možnosť zajazdiť si v piatkových tréningoch. Ak by Karthikeyan bodoval, bolo by to veľké prekvapenie. Favoritov je už tradične nutné hľadať inde. Na trati by sa mal odohrávať veľký súboj medzi tímami Red Bull, McLaren a Ferrari. Nemec Sebastian Vettel z Red Bullu má šancu na jedenáste víťazstvo sezóny a stále môže vyrovnať rekord krajana Michaela Schumachera, ktorý v roku 2004 dosiahol s Ferrari trinásť prvenstiev.

Dvadsaťštyriročný pilot sa podobne ako jeho súperi musí najskôr poriadne naučiť dizajn novej trate.

Niektorí piloti síce majú výhrady k prachu a špine na vozovke, ale celkovo u nich prevažujú pozitívne dojmy z dobrých podmienok na predbiehanie a úchvatného dizajnu.

Okruh má široké vjazdy do zákrut umožňujúce pilotom zvoliť rôzne stopy a viac predbiehať. Skúsený Michael Schumacher si však všimol, že pre vlnitý profil sa pôjde do niektorých zákrut naslepo.

"Ešte pred samotným jazdením na okruhu si sadnem do simulátora a všetko si prejdem. Očakávame, že to bude VC s druhou najvyššou priemernou rýchlosťou v sezóne, hneď po Monze. Znamená to, že jedno kolo môžeme absolvovať priemernou rýchlosťou 235 km/h. Na trati je dostatok miest na predbiehanie," povedal Vettel.


Boj o druhé miesto

Brit Lewis Hamilton absolvoval pred mesiacom demonštračnú jazdu v Bangalore. Pred dvoma týždňami v Kórejskej republike ukončil pilot McLarenu sériu Red Bullu so šestnástimi pole position. Hamilton verí, že v Indii nadviaže na posledné preteky. "Verím, že budeme v posledných troch pretekoch sezóny dostatočne súťaživí. Boli sme rýchli v Singapure, Japonsku i Kórejskej republike a myslím si, že v tom budeme pokračovať," nechal sa počuť Hamilton.

Na okruhu Buddh sa bude predovšetkým bojovať o druhú priečku v seriáli MS. Medzi momentálne druhým Jensonom Buttonom a piatym Hamiltonom je rozdiel 26 bodov. Šancu na striebornú pozíciu a titul vicemajstra majú aj Fernando Alonso a Vettelov tímový kolega Mark Webber. V Red Bulle by double privítali. "Veľmi rád by som bol, keby Mark skončil druhý. Bolo by to dobré pre tím i pre neho. Máme za sebou skvelý rok a tento výsledok by bol vynikajúcim zakončením fantastickej sezóny," doplnil Vettel.


Veľká cena Indie
Okruh: Buddh International Circuit
Dĺžka kola: 5,125 km
Počet kôl: 60
Dĺžka pretekov: 307,249 km

Poradie MS (po 16 z 19 pretekov): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 349, 2. Jenson Button (V. Brit.) McLaren 222, 3. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 212, 4. Mark Webber (Aus.) Red Bull 209, 5. Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren 196, 6. Felipe Massa (Braz.) Ferrari 98, 7. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes GP 67, 8. Michael Schumacher (Nem.) Mercedes GP 60, 9. Vitalij Petrov (Rus.) Renault 36, 10. Nick Heidfeld (Nem.) Renault 34, 11. Adrian Sutil (Nem.) Force India 28, 12. Kamui Kobajaši (Jap.) Sauber 27, 13. Jaime Alguersuari (Šp.) Toro Rosso 22, 14. Paul Di Resta (V. Brit.) Force India 21, 15. Sebastien Buemi (Švaj.) Toro Rosso 15, 16. Sergio Perez (Mex.) Sauber 13, 17. Rubens Barrichello (Braz.) Williams 4, 18. Bruno Senna (Braz.) Renault 2, 19. Pastor Maldonado (Ven.) Williams 1

Pohár konštruktérov: 1. Red Bull 558, 2. McLaren - Mercedes 418, 3. Ferrari 310, 4. Mercedes 127, 5. Renault 72, 6. Force India - Mercedes 49, 7. Sauber - Ferrari 40, 8. Toro Rosso - Ferrari 37, 9. Williams - Cosworth 5.
 
 
 
 
 
 
 
© 4TV, s.r.o. 2010, Všetky práva vyhradené!
Akékoľvek kopírovanie a rozširovanie textov a fotografií, alebo ich častí je povolené len s písomným súhlasom prevádzkovateľa.

Webhosting a registrácia domén