Televízna relácia Autosalón sa v premiére vysiela každú nedeľu na STV1 o 9:40
s reprízami v utorok o 17:30 na STV2, v stredu o 5:30 na STV1 a v sobotu o 10:50 na STV2
Hyundai Kona
 
 
Aktuálna súťažná otázka
 
Používa MG4 XPOWER jeden elektromotor?
 
A: Áno

B: Nie

 
 
 

Na záver sezóny prvý triumf Webbera

Automagazín - Formula

27.11.2011
Mark WebberFoto: SITA
SAO PAULO 27. novembra (WEBNOVINY) - Austrálčan Mark Webber z tímu Red Bull dosiahol v záverečných pretekoch seriálu majstrovstiev sveta formuly 1 2011 - Veľkej cene Brazílie na okruhu Interlagos pri Sao Paule premiérové víťazstvo v roku. To však už nič nemenilo na titule majstra sveta pre jeho stajňového kolegu Sebastiana Vettela. Nemec mal istotu obhajoby celkového prvenstva už niekoľko týždňov, na Interlagose mohol jazdiť pokojne a napokon obsadil 2. miesto. Tretí prišiel do cieľa Brit Jenson Button na McLarene a definitívne potvrdil titul vicemajstra sveta. V Pohári konštruktérov v tejto sezóne obhájil prvenstvo Red Bull.

Webberovi k prvému víťazstvu v roku otvorili cestu technické problémy Vettela. Naposledy sa tešil na VC Maďarska v roku 2010, v nedeľu dosiahol siedme víťazstvo v kariére. V Brazílii sa pozornosť sústredila predovšetkým na súboj o 2. až 4. miesto v hodnotení šampionátu. Treťou priečkou si napokon striebornú pozíciu vybojoval Button, Webber o bod na treťom mieste predstihol Fernanda Alonsa. V Pohári konštruktérov 2011 za Red Bullom na ďalších miestach skončili McLaren a Ferrari. Piloti Red Bullu vyhrali dvanásť z devätnástich pretekov ročníka, double za prvé dve miesta získali trikrát, okrem Interlagosu aj v Turecku a Belgicku.

Víťaz kvalifikácie Vettel si udržal vedenie aj po štarte, dramatickejší bol súboj o 2. miesto, pri ktorom sa Jenson Button tlačil na Marka Webbera, ale Austrálčan z Red Bullu svoju pozíciu udržal. Výborne odštartoval Fernando Alonso, z piateho miesta sa dostal pred Lewisa Hamiltona, ale ďalší pilot McLarenu Button ho následne zavrel a Španiel so svojím Ferrari ostal štvrtý. Alonso neustále tlačil na Buttona, keďže stále sníval sen o titule vicemajstra sveta. V deviatom kole sa pokúsil Michael Schumacher predbehnúť Bruna Sennu, Brazílčan sa tvrdo bránil a poškodil si predné prítlakové krídlo. Nemec dostal defekt na zadnej pneumatike a musel do boxov. O kolo neskôr s pomocou DRS predstihol Alonso Buttona a dostal sa na 3. priečku. Vedúci Vettel začal mať od štrnásteho kola problémy s prevodovkou a musel spomaliť.

Prvé zastávky v boxoch poradie na prvých priečkach nezmenili. Red Bully dominovali a dosahovali najrýchlejšie časy na jedno kolo. Webber využil technické problémy Vettela a dostal sa v 30. kole pred neho. Prevodovka v Nemcovom aute napokon začala opäť fungovať a piloti Red Bullu sa ešte viac odpútali od prenasledovateľov na čele s Alonsom. Webber zvolil taktiku s troma zastávkami a na mäkkých pneumatikách jazdil jedno najrýchlejšie kolo za druhým. V 48. kole ukončil predčasne nevydarenú sezónu pre poruchu pneumatiky Hamilton.

Button postupne začal sťahovať náskok Alonsa, v 62. kole sa mu Španiela s pomocou systému DRS podarilo predbehnúť a posunul sa na stupne víťazov. Následne vyletel z trate Vettel, ale svoju pozíciu si vďaka náskoku udržal. Jazdci Red Bullu napokon dosiahli double a zavŕšili úspešnú sezónu, v ktorej im súperi vôbec nestačili. Button napokon udržal 3. priečku v pretekoch a radoval sa z 2. miesta v hodnotení šampionátu.

Výsledky - VC Brazílie (71 kôl, 305,909 km):

1. Mark Webber (Aus.) Red Bull 1:32:17,444, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull +16,983, 3. Jenson Button (V. Brit.) McLaren +27,638, 4. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari +35,048, 5. Felipe Massa (Braz.) Ferrari +1:06,733, 6. Adrian Sutil (Nem.) Force India -1 kolo, 7. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes -1 kolo, 8. Paul di Resta (V. Brit.) Force India -1 kolo, 9. Kamui Kobajaši (Jap.) Sauber -1 kolo, 10. Vitalij Petrov (Rus.) Lotus Renault -1 kolo

Konečné poradie MS (po 19 pretekoch):

1. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 392 bodov, 2. Jenson Button (V. Brit.) McLaren 270, 3. Mark Webber (Aus.) Red Bull 258, 4. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 257, 5. Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren 227, 6. Felipe Massa (Braz.) Ferrari 118, 7. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes GP 89, 8. Michael Schumacher (Nem.) Mercedes GP 76, 9. Adrian Sutil (Nem.) Force India 42, 10. Vitalij Petrov (Rus.) Renault 37

Pohár konštruktérov:

1. Red Bull 650, 2. McLaren 497, 3. Ferrari 375, 4. Mercedes 165, 5. Renault 73, 6. Force India 69, 7. Sauber 44, 8. Toro Rosso 41, 9. Williams 5.
© 4TV, s.r.o. 2010, Všetky práva vyhradené!
Akékoľvek kopírovanie a rozširovanie textov a fotografií, alebo ich častí je povolené len s písomným súhlasom prevádzkovateľa.

Webhosting a registrácia domén