Televízna relácia Autosalón sa v premiére vysiela každú nedeľu na STV1 o 9:40
s reprízami v utorok o 17:30 na STV2, v stredu o 5:30 na STV1 a v sobotu o 10:50 na STV2
Hyundai Kona
 
 
Aktuálna súťažná otázka
 
Môže mať Nissan X Trail len so spaľovacím motorom pohon všetkých kolies?
 
A: Áno

B: Nie

 
 
 

Tragický záver IndyCar - pri nehode zahynul Brit Wheldon

Automagazín - Motošport

17.10.2011
LAS VEGAS 17. októbra (WEBNOVINY) - Tragickú bodku dali za sezónou americkej automobilovej série IndyCar nedeľňajšie preteky v Las Vegas.

Hromadnú nehodu za účasti 15 vozidiel neprežil britský jazdec Dan Wheldon.

Tridsaťtriročný víťaz tohtoročných 500 míľ v Indiapapolise podľahol zraneniam, ktoré utrpel po tom, ako jeho monopost preletel vzduchom a prevrátil sa v 12. kole v druhej zákrute 1,5 míle dlhého oválu.

"IndyCar so zármutkom oznamuje, že Dan Wheldon zahynul na následky zranení, ktoré boli nezlučiteľné so životom. Myšlienkami sme s jeho rodinou. IndyCar, jazdci a majitelia sa rozhodli predčasne ukončiť preteky. Na pamiatku Dana Wheldona pretekári odjazdili päť čestných kôl," povedal výkonný riaditeľ IndyCar Randy Bernard .

Wheldona síce vyslobodili z trosiek auta a letecky ho dopravili do nemocnice, ale asi dve hodiny po zrušení pretekov prišla správa o jeho smrti. "Nikdy vo svojom živote som nevidela takúto obrovskú nehodu," konštatovala Danica Patricková, pre ktorú to boli posledné preteky v sérii. V ďalšej sezóne bude jazdiť v NASCAR.



Napriek tomu, že Wheldon dvakrát triumfoval v Indianapolise a je držiteľom titulu z roku 2005, nemal stabilné miesto v žiadnom tíme, preto v nedeľu štartoval z poslednej priečky 34-členného štartového poľa. Vpred ho hnala prémia 5 miliónov dolárov vypísaná pre neseriálového jazdca, ktorý vyhrá finále IndyCar.

Zrušenie pretekov prekazilo plány Austrálčana Willa Powera zaútočiť na prvú priečku priebežného lídra série Daria Franchittiho. Power po nehode na istý čas uviazol vo svojom monoposte a previezli ho do nemocnice na vyšetrenie chrbta. Škót Franchitti získal tretí titul v rade, celkovo už svoj štvrtý.
 
 
 
 
 
 
 
© 4TV, s.r.o. 2010, Všetky práva vyhradené!
Akékoľvek kopírovanie a rozširovanie textov a fotografií, alebo ich častí je povolené len s písomným súhlasom prevádzkovateľa.

Webhosting a registrácia domén